středa 27. dubna 2016

6 moderních materiálů nádobí, které bodují v českých kuchyních

Technologie pádí kupředu a naštěstí jdou vstříc všem kuchařům a kuchařkám. Nádobí z moderních materiálů šetří nejen vaše peníze a nervy, ale navíc se díky nim z vaření a mytí nádobí mnohdy stává radost. Konec připáleným, mastným a napůl nedopečeným jídlům!

Geniálních materiálů určených na přípravu pokrmů je mnoho. Jak si ale vybrat to správné nádobí právě do vaší kuchyně?

1 Litina

Díky své vysoké životnosti se litinové nádobí obyčejně dědí z generace na generaci a známky stáří hledáte jen s velkými obtížemi. Při vaření a pečení spotřebujete jen minimální množství tuku. Nádobí vyrobené z litiny výborně vede a udržuje teplo, jídlo je tedy možné stáhnout ze sporáku dříve a do-připravit jej jen díky naakumulované energii.

- vysoce trvanlivé a odolné vůči mechanickému poškození (lze používat kovové náčiní)
- překvapivě dlouhá životnost
- lze ho využívat na všech druzích tepelných spotřebičů včetně indukce
- výborně vede a udržuje teplo
- snadná údržba


2. Nerez

V každé české kuchyni se určitě najde nerezové nádobí. Je to taková česká stálice, která svému majiteli nabízí výbornou odolnost a snadnou údržbu. Takové nádobí není jen nádobím, ale také elegantním doplňkem každé kuchyňské linky. Sortiment dnes nabízí mnoho různých designových vychytávek a mimo jiné také celé sady. Při výběru vždy sledujte kvalitu nerezu. Tu zjistíte například dle číselného označení, váhy nebo tloušťky stěn. Číselné označení by mělo obsahovat informaci o chemickém složení nerezy a o poměru zastoupených chemických složek. Jedno z nejlepších označení je například 18/10. Čím vyšší číslo značka udává, tím lepší. Nezapomeňte také, že složení dna musí být sendvičové a se správným zastoupením vodivých prvků (hliník, křemík, hořčík...). Při výběru se vždy poptejte prodejce nebo sledujte váhu a označení.

- výborná odolnost
- snadná údržba
- nezaměnitelný a skvěle řešený design


3. Smalt

Spolu s nerezovým nádobím je i smaltované nádobí častým pomocníkem českých kuchařů a kuchařek. Jedná se o vysoce odolný a zdravotně nezávadný materiál. Nádobí ze smaltu má kvalitní a nepřilnavý povrch, dobrou tepelnou vodivost a navíc krásný vzhled. Vyznačuje se jednoduchou údržbou a lze jej mýt i v myčce na nádobí. Používat jej můžete všech dostupných tepelných zdrojích, včetně indukce. Pozor si dejte na pád a na náraz, mohl by se poškodit smaltovaný povrch (Jedná se o křemičitou hmotu, která se dá popsat jako něco mezi porcelánem a sklem. Hmota se při velmi vysokých teplotách v tavící peci nataví na kovový podklad a sline se v nádherně lesklý a hladký povrch. Tento materiál je sice na jednu stranu velmi křehký, při opatrném zacházení ale může vydržet až stovky let.)
Doporučujeme české smaltované nádobí značky BELIS.

- nepřilnavý povrch
- výborná vodivost tepla
- vysoká odolnost vůči opotřebení (méně odolný vůči nárazu)
- rovnoměrné rozvádění tepla -> pomáhá rychlé a zdravé přípravě pokrmů
- mytí je možné i v myčce


4. Titan

Titanové nádobí je v poslední době absolutní celebritou. Je nepřilnavé, lze v něm vařit a smažit bez tuků a zároveň u něj nehrozí jen tak snadné připálení.

- hrnce a kastroly jsou s antiadhezním povrchem -> žádné přichycení nebo připálení
- extrémní odolnost - hrnce vydrží i horší zacházení
- životnost nádobí až několik desítek let
- kovuvzdorný povrch (možnost používání kovových náčiní – naběračky, lžíce...)
- vhodné na všechny druhy tepelných spotřebičů, včetně indukce
- příprava pokrmů nejrůznějším způsobem – vařením, dušením, smažením, zapékáním, pečením, a to i v troubě
- úspora času – výrazné zkrácení doby přípravy pokrmů


5. Teflon

Nepřilnavý povrch teflonového nádobí láká spousty lidí. Potraviny se na něj nepřipálí, takže i následná údržba je naprosto pohodová, navíc není zapotřebí používat moc tuku. Ovšem pozor! Při přehřívání prázdné pánve dochází k trvalému poškození povrchu výrobku. Při vysokých teplotách a vaření zcela bez tuku, se mohou z povrchu pánve uvolňovat zdraví škodlivé látky. Údajně se jedná o škodlivou kyselinu perfluorooktanovou, zkráceně PFOA. Důležité je každého majiteli upozornit také na to, že při vaření se nedoporučuje používat kovové náčiní - hrozí poškrábání antiadhezního povrchu. Další starost nastává při mytí, vyvarujte se využívání hrubé strany houbiček, drátěnkám a brusným čisticím prostředkům.

- nepřilnavý povrch
- jídla jsou hotová rychle a za využití minima tuku


6.  Keramický povrch

Jste zastánci zdravého životního stylu? V takovém případě je pro Vás keramický povrch ta správná volba. Díky přírodnímu původu povrchu Vám takové nádobí zaručí, že se při vaření do jídla neuvolňují žádné škodlivé látky.

- vaření, pečení a smažené zcela bez tuku
- žádné připalování nebo přichytávání
- snadná údržba
- výborná odolnost vůči vysokým teplotám


Tip na závěr:

Mezi nejznámější výrobce nádobí patří například BAF, Ballarini, Banquet, Belis, ORION nebo TESCOMA.


8 komentářů:

  1. Já se musím přiznat, že já jsem obrovskou fanynkou smaltovaného nádobí. Líbí se mi na tom, že je to takové retro. Můj manžel právě to, jak mám podobné retro věci ráda o mě moc dobře ví, takže mě o Vánocích pod stromečkem čekala strašně hezká retro smaltovaná sada hrnců. To mi udělalo opravdu radost. :)

    OdpovědětVymazat
  2. My, jelikož jezdíme hodně do přírody, tak preferujeme hlavně plastové nádobí jako vybavení na kempování. Možná si říkáte, že plast je k ničemu, když můžu mít nerez, ale co si budeme. Kolikrát se stane, že něco spadne, odře se nebo se prostě zapomene. A plastové talířky jsou zkrátka levnější než ty nerezové. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chtěla bych poděkovat za zajímavý článek o moderních materiálech nádobí. Zaujala mě zejména vaše zmínka o titanových hrncích a pánvích. Rádi bychom Vám s manželem doporučili i námi velmi oblíbený internetový obchod antikart.cz, kde najdete kvalitní a velice zajímavé doplňky do interiéru kuchyně i dalších pokojů z různých materiálů, včetně titanu.

    OdpovědětVymazat
  4. Já v kuchyni moc nádobí nemám, ale časem bych si chtěla koupil litinový hrnec, hrnec na pomalé vaření, líbí se mi taky rýžovar atd. Mohla bych pokračovat ještě dlouho :-D . Štěstí, že i kuchyně do bytu může být velká a na spotřebiče tu tak mám dost místa. Kuchyni nám pomohly zařídit z https://www.gabon.cz/rubrika/kuchyne/panelakove-kuchyne/ a využívám ji každý den.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, je perfektní, jak se nádobí vyvíjí a jaké nové materiály a technologie přinášejí do našich kuchyní. Tyhle moderní materiály přinášejí funkčnost a hlavně odolnost, a to je pro každou kuchařku a kuchaře nepostradatelné. Těším se, až vyzkouším nějaké nové nádobí ve svojí kuchyni. Máte už zkušenost s něčím novým? Podělte se prosím o tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, no tohle je paráda, že se nádobí neustále vyvíjí, že jo. Ty nové materiály a technologie, co přicházejí do kuchyně, to je fakt špička. Vyzkoušela jste už titanové nádobí? Je to vážně bomba. S jeho odolností se nemusím bát, že ho hned rozmlátím, i když mi spadne na podlahu. O víkendu jsem v něm vařila guláš a byl perfektní.

      Vymazat
    2. Zdravím, titanové nádobí je skutečně výjimečné. Já jsem si ho před nějakou dobou koupila na zgastro.cz. Vaří se mi v něm perfektně, a tak mě nepřekvapuje, že váš guláš byl perfektní. Ještě zkuste pánev, na které se úžasně smaží řízky. Určitě stojí za to tam mrknout, pokud hledáte kvalitní nádobí.

      Vymazat
    3. Dobrý den, titanové nádobí je opravdu bomba. Já jsem si ho před nějakou dobou pořídila na stejných stránkách a nemůžu být spokojenější. Vaří se v něm prostě perfektně. Minulý týden jsem v něm vařila rajskou a ani trochu se mi v hrnci nepřipálila. Pokud chcete kvalitu, tak se podívejte a určitě si vyberete.

      Vymazat